Reklama
  • Środa, 18 września 2013 (12:00)

    Podaję je często na spotkaniach towarzyskich. I zawsze błyskawicznie znikają ze stołu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 18 września 2013 (11:05)

    Składniki na 4 porcje: Do naleśników: 2/3 szkl. mąki pszennej, szkl. mleka, 2 jajka, ok. 2/3 szkl. wody gazowanej, 10 dag cienkiej kiełbasy, olej, sól. Do potrawki: 80 dag młodego bobu, duża cebula, łyżeczki masła, szkl. śmietany 22 proc., sól, biały pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 18 września 2013 (08:05)

    Składniki na 8 porcji: Ciasto naleśnikowe: • 5 jajek • 1/2 l mleka • 1 szklanka mąki • sól FARSZ: • 30 dag pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 2 pory • 3 pomidory • 5 łyżek oleju. Sos: • 2 szklanki kwaśnej śmietany • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • słodka papryka w proszku • sól • pieprz .

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 16 września 2013 (10:06)

    Składniki na 4 porcje: 5 jaj, 100 ml mleka, 100 ml wody, 100 g mąki, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 2 pęczki (doniczki) bazylii, ząbek czosnku, łyżka orzechów pinii, łyżka tartego parmezanu, 8 łyżek oliwy, 100 g rukoli, 75 g prosciutto, słoik (280 g) papryki z grilla, sól i pieprz

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 13 września 2013 (08:05)

    1. Sekretem udanych naleśników jest właściwe dobranie ilości mąki, wody, mleka i jajek. Zwykle na 2 szklanki mąki wystarczy 1 duże jajo. Mleko i woda mineralna (dodajemy po szklance) powinny być chłodne. 2. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Najlepiej wyrabiać je mikserem. Jeśli wyszło za gęste, dodaj trochę wody, gdy zbyt rzadkie – dosyp odrobinę mąki. Pierwszy naleśnik smaż na patelni natłuszczonej olejem, kolejne na suchej. Najlepsza jest patelnia teflonowa. 3. Waż

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 11 września 2013 (11:00)

    Składniki: 500 ml mleka, szklanka mąki pszennej, pół łyżeczki soli, szczypta proszku do pieczenia, jajko, 12 plasterków wędzonej szynki, 6 jajek, 25 dag żółtego sera, sól, pieprz, kawałek słoniny, vegeta.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 4 września 2013 (13:05)

    Składniki na ciasto: 1/2 litra mleka • 1 jajko • 3/4 szklanki mąki • sól • 1 łyżeczka kurkumy • olej. Nadzienie: 30 dag wątróbki drobiowej • 1 cebula • 1 cukinia • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1/2 pęczka koperku

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 3 września 2013 (15:00)

    Składniki na 10 porcji: Ciasto naleśnikowe: • 12 łyżek mąki • 250 ml mleka • 1 łyżka oleju • 2 jajka • sól • cukier. Nadzienie: • 30 dag tuńczyka z puszki • 3 jajka ugotowane na twardo • 1 duża cebula • 5 dag masła • 1 łyżka mąki • 150 ml mleka • 150 ml śmietanki kremówki • 5 dag kaparów • 4 łyżki soku z cytryny • 8 dag startego żółtego sera .

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 2 września 2013 (11:05)

    Składniki: 1 szkl. mąki ●6 jajek ●woda (do nadania konsystencji) ●2 kubeczki wiejskiego twarożku ●ogórek wężowy ●natka ●olej ●sól, pieprz

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 29 sierpnia 2013 (08:05)

    Składniki: szklanka mąki, 2 jajka, sól ok. szklanki mleka, olej, po 2 łyżki orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, skórki pomarańczowej; rum po 1/2 szklanki śmietanki kremówki i cukru; masło, gotowy sos czekoladowy.

    Czytaj więcej Komentarzy:0