Reklama
  • Czwartek, 6 czerwca 2013 (08:26)

    Na obiad miały być krokiety z kapustą i grzybami. Ale pomyślałam sobie, że fajnie byłoby zrobić coś nowego. Mój młodszy syn lubi naleśniki, ale nie lubi kaszy. A w tych krokietach ją przemyciłam.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 3 czerwca 2013 (14:44)

    Składniki na 8 porcji: • 25 dag mąki pszennej • 2 jajka • 2 szklanki mleka • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 5 dag kakao rozpuszczalnego • szczypta cynamonu • sól • 1 łyżka oleju lub • 3 dag stopionego masła • tłuszcz do smażenia • serek waniliowy • 10 dag białego sera • jogurt malinowy • mieszanka owoców (najlepiej świeżych)

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 3 czerwca 2013 (14:43)

    Składniki na 6 porcji: • szklanka mąki • szklanka mleka • 3 jajka • olej • 30 dag tuńczyka z puszki • 3 jajka ugotowane na twardo • duża cebula • 5 dag masła • łyżka mąki • 150 ml mleka • 150 ml śmietanki kremówki • 5 dag kaparów • 4 łyżki soku z cytryny • 8 dag startego żółtego sera

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 3 czerwca 2013 (12:00)

    Składniki na 4 porcje: 2 jajka, cukier, gałka muszkatołowa, 9,5 dag mąki, sól, 100 ml mleka, pieprz, 50 ml wody mineralnej, 2 kg szparagów, 2 dag masła, 300 ml bulionu warzywnego, 100 ml śmietany kremówki, 10 dag startej goudy, 1,5 dag masła sklarowanego, 4 plasterki gotowanej szynki, 10 gałązek trybuli.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 29 maja 2013 (13:49)

    Składniki na 6 porcji: po 1 szklance wody gazowanej i mleka, 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżka oleju, 3 jajka, szczypta soli, 250 g serka mascarpone, 80 g jogurtu greckiego, 2 łyżki dżemu z kiwi i agrestu, 4 łyżki cukru pudru, 4 połówki brzoskwiń z zalewy, 2 kiwi

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 29 maja 2013 (13:49)

    Składniki na 4 porcje: 200 g mąki pszennej, 400 ml mleka, 2 jajka, sól, olej do smażenia, 200 g szpinaku, 50 g masła, 200 g ugotowanego ryżu, 2 czerwone papryki, 1 por, pieprz do smaku

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 29 maja 2013 (13:49)

    Składniki na 4 porcje: 1,5 szklanki mąki, 200 ml mleka, 200 ml wody, szczypta sody oczyszczonej, szczypta soli, 2 jajka, olej do smażenia, 1 łyżka cukru, 2 łyżki masła, 4 jabłka, które nadają się do smażenia (np. szara lub złota reneta, koksa), pół szklanki miodu

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 29 maja 2013 (13:49)

    Skład na 6 porcji: 200 g mąki pszennej, 500 ml mleka, sól, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz do smażenia. Krem: 400 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, opakowanie cukru waniliowego, 125 g masła, owoce do dekoracji

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 29 maja 2013 (13:49)

    Ciasto, z którego smażymy słodkie naleśniki, można aromatyzować rumem. Mąkę miksujemy z mlekiem i wodą mineralną, dodajemy żółtka i nieco stopionego masła, lekko mieszamy z ubitą pianą i łyżką alkoholu. Ciasto na naleśniki z farszem pikantnym można zrobić z piwa zmieszanego z wodą. Ja czasem barwię je np. sokiem z buraków albo marchewki

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 29 maja 2013 (10:20)

    Lubię wyraziste przyprawy pochodzące z różnych kuchni świata. Węgierskie, chińskie, meksykańskie i greckie dania to coś dla mnie. Również polskie potrawy nie pozostają w tyle. Odszukuję stare, regionalne przepisy i wykorzystuję je, tworząc nowe potrawy.

    Czytaj więcej Komentarzy:0