Reklama
  • Środa, 29 maja 2013 (10:17)

    Składniki na nadzienie: • 60 dag liści szpinaku • 10 dag fety • 6 dag orzeszków piniowych • po 2 łyżki śmietanki 30% i 18% • olej Składniki na sos: • 4 pomidory • cebula • 2 ząbki czosnku • zioła prowansalskie • sos tabasco • 350 ml bulionu • 125 ml soku pomidorowego • 8 usmażonych naleśników 1. Posiekaną cebulę i roztarty ząbek czosnku przesmaż na łyżce oliwy. Dodaj pokrojone pomidory, podsmaż. Przypraw ziołami prowansalski

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 29 maja 2013 (10:16)

    Składniki na sześć porcji: • 20 dag mąki • sól • 1 żółtko • 1 jajko • 1,5 szklanki mleka • 1,5 dag drożdży • 2,5 dag margaryny • 5 dag cukru • 30 dag truskawek • 3 dag tłuszczu • 3 dag cukru pudru • cukier waniliowy

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 17 maja 2013 (09:37)

    Często podaję takie naleśniki na spotkanie z przyjaciółmi. Są eleganckie, smaczne i sycące.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 16 maja 2013 (13:49)

    Składniki na 10 porcji: • 20 dag mąki • 2 jajka • 2 szklanki mleka • sól • olej do smażenia Na masę orzechową: • 10 dag orzechów włoskich • 4 łyżki migdałów • 2 łyżki rodzynek • 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej • 7 łyżek cukru pudru • 2 łyżki dżemu morelowego • 2 łyżki słodkiej śmietanki • 50 ml rumu • sos czekoladowy .

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 16 maja 2013 (09:15)

    Według mnie są lepsze od ruskich pierogów. I mają tę zaletę, że nie trzeba ich lepić.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:31)

    Składniki na dwanaście porcji: 2 jajka, sól, 25 ml mleka, 20 dag mąki, olej do smażenia. Farsz: 1 cebula, 2 łyżki oleju, 40 dag mielonego mięsa drobiowego, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 15 dag kwaśniej śmietany. Dodatkowo: 2 jajka, bułka tarta, olej, 20 dag kwaśnej śmietany.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:31)

    Składniki na 12 porcji: szklanka mąki, szklanka mleka, 2 jajka, olej, szczypta soli. Nadzienie: 150 ml rumu, 4 dag rodzynek, 2 dag kandyzowanej skórki z pomarańczy, 12 dag orzechów włoskich, 100 ml śmietany, 12 dag cukru, cynamon mielony.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:31)

    Moja rodzina uwielbia szpinak (mrożony, świeży – bez różnicy). A ja lubię przyrządzać go w smacznej oprawie (jaką jest ta zapiekanka). Dzięki niej mam pożywny obiad. Przepis przysłała Elżbieta Pawelec z Elbląga

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 25 kwietnia 2013 (11:51)

    Składniki na ciasto: pół kg ugotowanych ziemniaków, półtorej szklanki mleka, 2 jajka, 3/4 szklanki mąki. Farsz: duża cebula, 30 dag pieczarek, 2 łyżki masła, oregano, sól, pieprz, 6-8 parówek, 15 dag sera żółtego, olej.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 24 kwietnia 2013 (15:51)

    Składniki na ciasto: 3/4 szklanki mąki krupczatki, po 1/2 szklanki mleka i gazowanej wody mineralnej, 2 jajka, sól. Farsz: 25 dag pieczarek, pęczek dymki, 4 pomidory, 2 średnie marchewki, 5 łyżek masła . Sos: 150 ml gęstej kwaśnej śmietany, 150 g jogurtu, po pęczku natki i koperku, ząbek czosnku, sól, pieprz 10 dag tartego żółtego sera.

    Czytaj więcej Komentarzy:0