Reklama
  • Piątek, 29 lipca 2016 (13:00)

    Amerykańskie placki

Składniki: 2 dag świeżych drożdży, 250 ml mleka , 20 dag mąki pszennej , 5 dag cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 5 łyżek masła, 30 dag borówek, jagód lub innych owoców sezonowych, syrop klonowy lub naturalny płynny miód do polania, sól

1. Przygotuj zaczyn. Drożdże pokrusz do kubeczka, zalej połową ciepłego mleka. Dodaj po łyżce cukru i mąki. Rozetrzyj, odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.

2. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli. Jajko oraz żółtko utrzyj z resztą cukru na puszystą masę (za pomocą miksera). Zmniejsz obroty, dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła. Zmiksuj razem z przesianą mąką. Wsyp połowę owoców.

Reklama

3. Ciasto na placuszki odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 60 minut). Po tym czasie rozgrzej patelnię. Smaruj ją pozostałym masłem i partiami smaż puszyste, rumiane placuszki (po 1-2 minuty z każdej strony). Podawaj z pozostałymi owocami. Polewaj syropem klonowym lub płynnym miodem.

4 porcje, czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 2,90 zł.

Dobra rada. Puszyste placki przygotujesz też na maślance naturalnej lub kefirze.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 tortille, 30 dag mielonego mięsa, 2 pomidory, papryczka chili, kukurydza , 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanej kolendry, przecier pomidorowy, cebula, łyżka oleju , sól, pieprz, starty... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.