Reklama
  • Piątek, 12 czerwca 2015 (14:00)

    Biszkoptowy omlet z bitą śmietaną

Skład na 4-5 porcji: ● 6 jajek ● 6 łyżek mąki pszennej ● 1 łyżka mąki ziemniaczanej ● 6 łyżek cukru ● szczypta soli ● szczypta proszku do pieczenia ● 400 g śmietanki kremówki 30-36% ● 1,5 łyżeczki żelatyny ● 3 łyżki cukru pudru ● 400 g truskawek.

Czas przygotowania 20 minut. Cena jednej porcji 3 zł

Reklama

1. Białka ubijamy na sztywno z solą. Miksując na wolnych obrotach, dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do całkowitego połączenia składników.

2. Omlety smażymy na suchej patelni teflonowej lub lekko natłuszczonej zwykłej, pod przykryciem, na małym ogniu, około 3 minuty z jednej strony. Szybko, żeby nie zdążyły opaść, przewracamy na drugą stronę. Dosmażamy chwilkę, przekładamy na talerz i składamy lekko na pół.

3. Do chłodnego naczynia wlewamy zimną śmietanę, ubijamy na małych obrotach. Gdy masa zacznie gęstnieć, nie przerywając ubijania dodajemy cukier puder i wlewamy cieniutkim strumyczkiem rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę. Chłodne omlety rozkładamy, dekorujemy wyciskaną ze szprycy bitą śmietaną. Składamy, zdobimy resztą śmietany i przygotowanymi truskawkami.

Wartość odżywcza jednej porcji 317 kcal Białko 10 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 48 g

Rewia

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 1/2 l mleka, szczypta soli, 20 dag mąki pszennej, kilka łyżek oleju do smażenia, 3 duże gruszki lub jabłka, 5 łyżek cukru, kilka łyżek dżemu pomarańczowego lub marmolady więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.