Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:01)

    Bosmańskie naleśniki

Składniki: 25 dag mąki, 250 ml mleka, 1 jajko, sól, 50 dag filetów z morszczuka, 1 cebula, 40 dag pieczarek, pieprz, olej, 20 dag żółtego sera, 3 łyżki keczupu, natka.

Reklama

1. Mąkę zmiksuj razem z mlekiem, 250 ml wody, całym jajkiem oraz szczyptą soli na gładkie ciasto. Odstaw je na ok. 30 minut, aby zgęstniało. Po tym czasie rozgrzej na patelni odrobinę oleju i partiami smaż 10 małych naleśników.

2. Rybę opłucz, osusz, pokrój na nieduże kawałki. Obraną cebulę poszatkuj drobno. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczkę. Na patelni roz grzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę na złoto. Dodaj pieczarki, smaż razem, mieszając. Wrzuć kawałki ryby. Duś całość do miękkości.

3. Do powstałego farszu dodaj 3 łyżki keczupu oraz 1-2 łyżki posiekanej natki. Dopraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Rozłóż połowę naleśników. Na każdy placek nakładaj kolejno warstwy startego sera oraz farszu.

Przykryj resztą naleśników, farszu i sera. Zapiekaj ok. 15 min w 200 st.

Magdalena Skrzypek, Głogów, technolog żywienia

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 3 jajka,  po 1/2 szklanki mleka, wody i mąki, 20 dag fety, 2 cebule, 4 pomidory, po 1/2 pęczka natki pietruszki, koperku, szczypiorku, 150 ml bulionu, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.