Reklama
  • Czwartek, 7 lipca 2016 (08:05)

    Deserowe naleśniki

Składniki na 6 porcji: 1 jajko, 2 szklanki mąki, 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej, szczypta soli, olej do smażenia, owoce, cukier.

1 Jajko wbij do miski, rozkłóć, a potem połącz z mąką (na cienkie, chrupiące naleśniki najlepsza będzie krupczatka). Dodaj mleko oraz gazowaną wodę mineralną. Wsyp szczyptę soli.

2 Przygotowane składniki połącz starannie za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty. Odstaw na minimum 30 minut, by ciasto zgęstniało (powinno przypominać śmietanę). W razie potrzeby dolej trochę wody mineralnej lub wsyp 1-2 łyżki mąki.

Reklama

3 Płaską patelnię posmaruj cienką warstwą oleju. Nabieraj niewielkie porcje ciasta i smaż bardzo cienkie rumiane placki. Co pewien czas, dolewaj kilka kropli oleju, by placki nie przywarły do patelni.

4 Owoce sezonowe, (np. jagody, truskawki, maliny, porzeczki, poziomki) przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, osusz na sicie, a następnie pozbaw ewentualnych szypułek. Większe sztuki pokrój w grube plasterki lub na ćwiartki.

5 Na każdym naleśniku rozłóż część owoców. Dowolnie zwijaj (w rulony lub w trójkąty). Układaj na talerzykach. Deser udekoruj pozostałymi owocami. Posyp cukrem. Jeśli chcesz, możesz także podać do naleśników ubitą na sztywno śmietanę lub roz puszczoną czekoladę.

Zdjęcie

/Arch./Panthermedia
/Arch./Panthermedia

Świat kobiety
Więcej na temat:na | jaja | naleśniki | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ● szklanka mleka ● jajko ● 4 łyżki mąki pszennej ● sól ● olej ● 8 łyżek serka waniliowego ● 4 małe banany ● tabliczka deserowej czekolady ● listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.