Reklama
  • Piątek, 29 lipca 2016 (13:00)

    Deserowe naleśniki z owocami

Składniki: 2 jajka, sól, 250 ml mleka, 2 szkl. mąki, woda gazowana, 40 dag drobnych owoców (porzeczki, jeżyny, truskawki), masło klarowane do smażenia , kilka łyżek słodkiej marmolady lub dżemu

1. Jajka wbij do miski, wlej mleko. Zmiksuj całość. Dalej miksując, stopniowo dodawaj mąkę przesianą razem ze szczyptą soli oraz około pół szklanki gazowanej wody mineralnej. Zmiksuj składniki na niezbyt gęste ciasto.

Reklama

2. Przygotuj owoce do naleśników. Porzeczki opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na sicie, usuń szypułki. Jeżyny przebierz, umyj, osusz na sicie. Truskawki opłucz, osusz, pozbaw szypułek. Większe sztuki pokrój na kawałki.

3. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego. Nabieraj porcje ciasta i smaż cienkie jasnozłote naleśniki. Po każdej porcji smaruj patelnię odrobiną masła. Usmażone naleśniki trzymaj w cieple (np. w rozgrzanym piekarniku).

4. Na każdym placku ułóż po porcji porzeczek, jeżyn oraz truskawek (ewentualnie innych ulubionych owoców sezonowych). Złóż naleśniki, formując trójkąty. Ułóż je na talerzykach. Każdą porcję obłóż obficie pozostałymi owocami. W osobnej miseczce podaj na stół ulubioną marmoladę lub dżem. Naleśniki możesz również posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.

6 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 1,50 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Naleśniki z kremem orzechowym

    Składniki: 50 g masła, 500 g mleka, 200 g wody, 250 g mąki, 4 jajka, szczypta soli, cukier waniliowy, łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, tabliczka czekolady. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.