Reklama
  • Poniedziałek, 18 stycznia 2016 (13:05)

    Gruszka w czerwonym winie

Składniki na 4 porcje: 4 dojrzałe gruszki (z ogonkami), szklanka cukru, szklanka czerwonego wytrawnego wina, szklanka wody, laska cynamonu, pasek skórki cytrynowej.

1. Wlej do rondla wodę i wino, dodaj cukier, cynamon i skórkę cytrynową. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści, a płyn zagotuje. Zredukuj ogień i gotuj 5 minut, aż część wody wyparuje.

2. Gruszki umyj i obierz. Ostrym czubkiem noża usuń gniazdo nasienne, wycinając je od spodu.

Reklama

3. Włóż gruszki do gotującego się płynu i gotuj, bez przykrycia, 20-30 minut. Od czasu do czasu obracaj owoce, aby zabarwiły się winem.

4. Podgrzej półmisek (np. zalewając go na chwilę wrzątkiem). Przełóż na gorący półmisek gruszki i przykryj je folią aluminiową, aby nie wystygły. Gotuj pozostały płyn na małym ogniu jeszcze 10 minut, aby zyskał konsystencję syropu. Podawaj owoce od razu, polane syropem, z lodami śmietankowymi lub bitą śmietaną.

Olivia
Więcej na temat:gruszka | gruszki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 10 dag mąki, 200 ml mleka, 5 łyżek wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 cebula dymka, 25 dag liści szpinaku, 1 łyżka masła, 150 ml śmietany 18 proc., 15 dag tartego sera, 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.