Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (15:05)

    Jagodowy torcik z naleśników

Składniki na 10 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej • 3 jajka • szklanka mleka • 150 ml jogurtu • pół szklanki gazowanej wody mineralnej • 3 łyżki cukru • cukier waniliowy • szczypta soli • olej. Farsz: 40 dag serka waniliowego • 40 dag jagód • cukier puder do posypania.

1 Do miski wbij żółtka, przesiej mąkę, wlej mleko, jogurt i wodę mineralną. Dodaj cukier, sól, łyżkę oleju i energicznie wymieszaj. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaj do ciasta. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut.

2 Większą część jagód rozgnieć widelcem. Układaj kolejno naleśnik posmarowany serkiem i porcję jagód, wierzch posyp cukrem pudrem. Jeśli dzień jest wyjątkowo upalny, zamiast serka możesz naleśniki posmarować cienką warstwą lodów i posypać jagodami.

Reklama

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 10 dag mąki, 200 ml mleka, 5 łyżek wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 cebula dymka, 25 dag liści szpinaku, 1 łyżka masła, 150 ml śmietany 18 proc., 15 dag tartego sera, 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.