Reklama
  • Wtorek, 9 lutego (08:05)

    Karaibska tortilla z kurczakiem

Składniki na 4 porcje: 15 dag filetu z piersi kurczaka, 1 i 1/2 łyżki oleju, 2 dymki, 4 plasterki ananasa (świeżego albo z puszki), 1/4 główki sałaty lodowej, 2 łyżki curry w proszku, 15 dag kwaśnej gęstej śmietany, 4 pszenne tortille, 1/2 łyżeczki grubo utłuczonego czerwonego pieprzu, sól, mielony czarny pieprz.

1 Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć mięso. Mieszając, smaż je 4-6 minut. Zdejmij z patelni. Dymki oczyść, pokrój na kawałeczki. Plasterki ananasa potnij w kosteczkę. Sałatę opłucz, listki dobrze osusz, porwij na kawałki.

2 Na patelni rozgrzej pozostały olej. Oprósz curry. Smaż 1-2 minuty, aż przyprawa zacznie intensywnie pachnieć. Dodaj śmietanę. Przypraw do smaku. Tortille podgrzej na suchej patelni albo w rozgrzanym piekarniku.

Reklama

3 Każdy placek posmaruj śmietaną z curry. Rozłóż kawałeczki mięsa, dymek oraz ananasa i sałaty. Posyp czerwonym pieprzem. Zwiń w rożek albo złóż na pół.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:tortilla z kurczakiem | mi | z | Tortilla

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: po 1 szklance mąki, wody gazowanej, mleka, 1 jajko, sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka, 9 łyżek oleju. Farsz: 1/2 paczki miksu sałat, 1 dymka, 5 dag pomidorków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.