Reklama
  • Wtorek, 5 lipca 2016 (13:05)

    Krokieciki na ostro

Składniki na 4 porcje: 1 szklanka mąki, 1 i 1/2 szklanki piwa, 1 jajko, 6 pieczarek, 1 czerwona papryka, 2 kiszone ogórki l 2 cebule, 2 ząbki czosnku,20 dag szynki gotowanej, 2 łyżki masła, 1/2 papryczki chili, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz, olej do smażenia

Reklama

Przygotowanie: ok. 55 minut.

1. Mąkę i piwo zmiksować z jajkiem i szczyptą soli. Z ciasta smażyć na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki. Powinno wyjść ok. 8 sztuk. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać 2-3 łyżki wody. Chili umyć, usunąć nasiona, drobno pokroić.

2. Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną cebulą i pokrojoną w kostkę szynką, wystudzić. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Ogórki także drobno pokroić.

3. Składniki farszu, czyli grzyby z szynką, paprykę, ogórka i chili wymieszać, doprawić solą, pieprzem, posypać posiekaną natką. Farsz rozkładać na naleśnikach, zwinąć jak koperty, przełożyć na blachę, zapiekać ok. 15 min. w temp. ok. 180ºC.

Twoje Imperium
Więcej na temat:krokieciki | na

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 10 dag mąki, 200 ml mleka, 5 łyżek wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 cebula dymka, 25 dag liści szpinaku, 1 łyżka masła, 150 ml śmietany 18 proc., 15 dag tartego sera, 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.