Reklama
  • Środa, 25 stycznia (08:05)

    Krokieciki z mięsem i pieczarkami

Składniki na 6 sztuk: Ciasto: 10 dag mąki, 200 ml mleka, 50 ml wody mineralnej gazowanej, 2 jajka. Farsz: po 30 dag mięsa z rosołu i pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 3 łyżki mleka, bułka tarta, olej, sól, pieprz.

1. Składniki na ciasto zmiksować ze szczyptą soli, usmażyć naleśniki.

Reklama

2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki, udusić, doprawić solą i pieprzem, wystudzić.

Mięso i pieczarki wymieszać, całość zemleć w maszynce. Farsz rozkładać łyżką na naleśnikach, zwinąć w kopertę, zanurzyć w jajkach roztrzepanych z mlekiem, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju na złoto z każdej strony.

Przygotowanie: ok. 45 minut

Nasza rada

Ciasto naleśnikowe odstaw na 30 min przed smażeniem. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj 50 ml wody. Do farszu warto dodać majeranek.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 5 średnich ziemniaków • cebula • jajko • łyżka mąki pszennej • łyżka mąki ziemniaczanej • 3 łyżki oleju • łyżka masła • sól • pieprz • ser parmezan. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.