-
Środa, 11 grudnia 2013 (11:05)
Krokiety z borowikami
Składniki (na 8 porcji): 1,20 kg ziemniaków, 20 dag ugotowanych borowików, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 czubatych łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól, mielony czarny pieprz. Do panierowania: 3 jajka, ok. 2/3 szkl. mąki pszennej, 2 szklanki bułki tartej. Dodatkowo: olej do smażenia krokietów.
Ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka. Zalej lekko posoloną wodą. Postaw na ogniu. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 20 minut. Miękkie ziemniaki zmiel razem z grzybami.
Piure połącz z obiema mąkami. Wbij 2 jajka. Przypraw do smaku solą oraz pierzem. Dobrze wymieszaj, a następnie zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj wałeczki szerokości mniej więcej 3 centymetrów, lekko spłaszcz je dłonią. Pokrój na kawałki długości 5–6 cm.
Krokiety panieruj najpierw w mące, potem w 3 roztrzepanych jajkach oraz na końcu w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż zrumienią się ze wszystkich stron. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Borowiki zastąp pieczarkami: wcześniej je drobniutko pokrój, podsmaż na maśle i przypraw. Dzięki temu krokiety będą tańsze o około 4 zł.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki dla 4 osób: 5 średnich ziemniaków • cebula • jajko • łyżka mąki pszennej • łyżka mąki ziemniaczanej • 3 łyżki oleju • łyżka masła • sól • pieprz • ser parmezan. więcej
Twój komentarz może być pierwszy