Reklama
  • Środa, 11 grudnia 2013 (11:05)

    Krokiety z borowikami

Składniki (na 8 porcji): 1,20 kg ziemniaków, 20 dag ugotowanych borowików, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 czubatych łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól, mielony czarny pieprz. Do panierowania: 3 jajka, ok. 2/3 szkl. mąki pszennej, 2 szklanki bułki tartej. Dodatkowo: olej do smażenia krokietów.

Ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka. Zalej lekko posoloną wodą. Postaw na ogniu. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 20 minut. Miękkie ziemniaki zmiel razem z grzybami.

Reklama

Piure połącz z obiema mąkami. Wbij 2 jajka. Przypraw do smaku solą oraz pierzem. Dobrze wymieszaj, a następnie zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj wałeczki szerokości mniej więcej 3 centymetrów, lekko spłaszcz je dłonią. Pokrój na kawałki długości 5–6 cm.

Krokiety panieruj najpierw w mące, potem w 3 roztrzepanych jajkach oraz na końcu w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż zrumienią się ze wszystkich stron. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Borowiki zastąp pieczarkami: wcześniej je drobniutko pokrój, podsmaż na maśle i przypraw. Dzięki temu krokiety będą tańsze o około 4 zł.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:krokiety | ziemniaki | piure | z

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji. Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki kukurydzianej, 2 jajka, masło lub olej do smażenia, po 1,5 szkl. mleka i wody gazowanej, szczypta kurkumy, sól; farsz: 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.