Reklama
  • Wtorek, 7 kwietnia 2015 (12:05)

    Krokiety z kaszą i pieczarkami

Skład na 15 sztuk: Ciasto: ● 2 szklanki mąki ● 1,5 szklanki mleka ● 1,5 szklanki wody gazowanej ● 2 jajka ● szczypta soli ● olej do smażenia. Farsz: ● 200 g kaszy gryczanej ● 100 g kaszy jęczmiennej ● 15 dużych pieczarek ● 2 cebule ● 1 jajko ● łyżka masła ● łyżka oleju ● sól i pieprz do smaku oraz do panierowania ● 2 jajka ● 4 łyżki mleka ● bułka tarta.

1. Składniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy 15 naleśników.

2. Kasze gotujemy oddzielnie na sypko. Cebule siekamy i smażymy na złoto na łyżce oleju. Obrane, umyte pieczarki kroimy. Wrzucamy do rondla z łyżką masła, lekko solimy, dusimy do miękkości.

Reklama

3. Kasze mieszamy z cebulą i pieczarkami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, na koniec wbijamy surowe jajko. Mieszamy.

4. Farszem smarujemy naleśniki, boki zakładamy do środka, zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajkach rozmieszanych z mlekiem, a potem w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z surówkami, sosami lub jako dodatek do czerwonego barszczu.

Rewia
Więcej na temat:krokiety | ciasto | ciasta | z | pieczarki

Zobacz również

  • Krokiety z kaszą kuskus i wątróbką

    Składniki Ciasto: jajko, 1/2 szkl. mleka, 1/2 szkl. wody, 2 łyżki oleju, mąka, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, sól. Farsz: kilka kawałków wątróbki (pozostałej z obiadu), 1/3 szkl. kaszy kuskus, 5... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.