Reklama
  • Środa, 25 lutego 2015 (08:00)

    Naleśniki grzybowe w sosie

Składniki na 4 porcje. Ciasto: ● szklanka mąki tortowej ● mleko 2% ● 4 jajka ● sól ● pół łyżeczki proszku do pieczenia ● olej. Farsz: ● paczka mrożonych podgrzybków ● 2 cebule ● sól ● pieprz ● natka pietruszki ● mała śmietana ● sos pomidorowy.

❶ Do miski wbij jajka i dokładnie je roztrzep z solą. Dosyp przesianą przez sito mąkę tortową oraz pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. Całość zmiksuj z mlekiem. Dolej go tyle, by masa była lejąca, ale nie rzadka.

Reklama

❷ Na rozgrzanym oleju usmaż kilka jasnych naleśników.

❸ Cebulę obierz, posiekaj, a następnie posyp odrobiną soli i zeszklij na drugiej patelni.

❹ Po chwili dorzuć rozmrożone wcześniej grzyby. Duś je kilka minut na małym ogniu, a na koniec dopraw solą z pieprzem i dosyp posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj ze śmietaną.

❺ Nałóż farsz na naleśniki i zwiń je w rulony. Danie podawaj z sosem pomidorowym.

Telemax
Więcej na temat:na | naleśniki | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • 20 dag mąki pszennej, 1 jajko, 250 ml wody mineralnej (lekko gazowanej), 175 ml mleka, 1 pęczek włoszczyzny, 1 duża czerwona papryka, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.