Reklama
  • Wtorek, 22 listopada 2016 (13:05)

    Naleśniki migdałowe z kremem twarogowym

Naleśniki: 3 jajka, 400 ml mleka,20 dag mąki, szczypta soli, klarowane masło do smażenia; krem: 40 dag mielonego twarogu, 20 dag śmietany kremówki,10 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 5 dag zmielonych (ew. bardzo drobno posiekanych) migdałów, 2-3 łyżki likieru migdałowego, 50-60 dag drobnych owoców jagodowych (malin, borówek, jeżyn, truskawek) lcukier puder do posypania

1. Naleśniki: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z solą, mlekiem i mąką. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie domieszaj do ciasta. Odstaw je pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie owoce umyj, osusz, większe sztuki pokrój na kawałki.

Reklama

2. Małą patelnię (najlepiej z niskim brzegiem) mocno rozgrzej. Posmaruj cienko odrobiną klarowanego masłą. Wylej niewielką porcje ciasta. Rozprowadź ją okrężnym ruchem po całej powierzchni patelni. Usmaż cienki naleśnik. Z pozostałego ciasta oraz klarowanego masła usmaż kolejne naleśniki (w sumie zajmie to ok. 15 minut).

3. Śmietanę na krem ubij z cukrem waniliowym. Mielony twaróg utrzyj z cukrem na gładką masę. Ser delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną, likierem oraz migdałami. Na każdą wieżyczkę weź po 4-5 naleśników. Przełóż je przygotowanym krem oraz owocami. Przed podaniem torciki oprósz cukrem pudrem. Ew. udekoruj np. listkami mięty albo rozetkami bitej śmietany.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 1 jajko,2 szklanki mleka, 2 szklanki mąki, 1/4 szklanki gazowanej wody mineralnej, po 20 dag szynki i żółtego sera, szczypta proszku do pieczenia, olej, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.