Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (11:00)

    Naleśniki na piwie, po czesku

Składniki: 15 dag mąki, 150 ml jasnego piwa, 100 ml mleka, 5 dag roztopionego masła, 2 jajka, 20 dag serka śmietankowego, biały pieprz, sól, ząbek czosnku, dymka, 1/2 czerwonej papryki, pęczek szczypiorku, pęczek bazylii, 25 dag kwaśnej śmietany, 5 dag tartego ostrego żółtego sera, olej do smażenia.

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Reklama

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Przygotowanie ok. 70 min • Porcja 520 kcal • Koszt porcji ok. 5,40 zł • Przepis na 4 porcje

1. Mąkę przesiej do miski. Dolej mleko, piwo, przestudzone, roztopione masło, dodaj jajka oraz biały pieprz i sól do smaku. Wyrób gładkie ciasto – najlepiej za pomocą trzepaczki rózgi. Odstaw ciasto na co najmniej 15 minut.

2. Patelnię rozgrzej, cienko posmaruj olejem. Usmaż cienkie naleśniki.

3. Dymkę, czosnek i czerwoną paprykę drobno posiekaj, wymieszaj z serkiem. Szczypiorek i bazylię opłucz, mocno strzepnij i posiekaj. Połącz z masą serową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Tak przygotowanym nadzieniem posmaruj naleśniki, zwiń je w rulony, przekrój na połówki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej kwaśną śmietaną wymieszaną ze startym żółtym serem.

5. Piecz w 180°C, aż wierzch się zrumieni.

Zdjęcie

/Arch.Wawa
/Arch.Wawa

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Więcej na temat:Tak | przepis | koszt | na | naleśniki | Platforma Obywatelska

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • ciasto na naleśniki • 200 g orzechów włoskich • 75 g rodzynek • 50 g skórki z pomarańczy • 100 ml kremówki • 1/4 łyżeczki cynamonu • po łyżce rumu i cukru pudru • 150 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.