Reklama
  • Czwartek, 30 czerwca 2016 (11:05)

    Naleśniki na słono

Skład na 6 porcji: ● 500 g ziemniaków ● 150 g mąki ● 220 ml mleka ● 4 jajka ● szczypta gałki muszkatołowej ● cebula ● pomidor ● 150 g pieczarek ● 400 g mięsa mielonego ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego ● 100 ml bulionu warzywnego ● olej do smażenia ● pieprz i sól

Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł.

Reklama

Wartość odżywcza porcji 570 kcal Białko 28 g/Tłuszcz 40 g/Węglowodany 26 g

1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy mleko, jajka, mąkę, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Z powstałego ciasta smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu 6 naleśników.

2. Pomidor i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki na ćwiartki, podsmażamy na oleju przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone i, mieszając, smażymy ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem, solą i koncentratem pomidorowym, mieszamy.

3. Warzywno-mięsnym farszem smarujemy grubo naleśniki, zwijamy i układamy dość ścisło obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Jeśli zostało nam trochę farszu, mieszamy go z bulionem warzywnym i polewamy naleśniki. Jeśli zużyliśmy cały farsz, polewamy samym bulionem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10–15 minut w 200ºC.

Więcej na temat:warto | na | naleśniki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 10 dag mąki, 200 ml mleka, 5 łyżek wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 cebula dymka, 25 dag liści szpinaku, 1 łyżka masła, 150 ml śmietany 18 proc., 15 dag tartego sera, 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.