Reklama
  • Czwartek, 30 czerwca 2016 (11:05)

    Naleśniki na słono

Skład na 6 porcji: ● 500 g ziemniaków ● 150 g mąki ● 220 ml mleka ● 4 jajka ● szczypta gałki muszkatołowej ● cebula ● pomidor ● 150 g pieczarek ● 400 g mięsa mielonego ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego ● 100 ml bulionu warzywnego ● olej do smażenia ● pieprz i sól

Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł.

Reklama

Wartość odżywcza porcji 570 kcal Białko 28 g/Tłuszcz 40 g/Węglowodany 26 g

1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy mleko, jajka, mąkę, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Z powstałego ciasta smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu 6 naleśników.

2. Pomidor i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki na ćwiartki, podsmażamy na oleju przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone i, mieszając, smażymy ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem, solą i koncentratem pomidorowym, mieszamy.

3. Warzywno-mięsnym farszem smarujemy grubo naleśniki, zwijamy i układamy dość ścisło obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Jeśli zostało nam trochę farszu, mieszamy go z bulionem warzywnym i polewamy naleśniki. Jeśli zużyliśmy cały farsz, polewamy samym bulionem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10–15 minut w 200ºC.

Więcej na temat:warto | naleśniki

Zobacz również

  • Składniki: 3 tortille, 30 dag mielonego mięsa, 2 pomidory, papryczka chili, kukurydza , 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanej kolendry, przecier pomidorowy, cebula, łyżka oleju , sól, pieprz, starty... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.