Reklama
  • Poniedziałek, 22 lutego (13:05)

    Naleśniki orkiszowe na śniadanie

Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 15 dag mąki orkiszowej, ½ l mleka, 4 jajka, 3 dag roztopionego masła, szczypta soli. Na nadzienie: 30 dag sera białego, 1-2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru, 1 żółtko, Na sos: 20 dag cukru, 300 ml soku wyciśniętego z pomarańczy, 1 łyżka masła, 1 pomarańcza

Reklama

1. Jajka wbij do miski, wsyp sól, zmiksuj. Następnie dodaj mąkę, mleko, masło i wymieszaj mikserem na gładką masę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na ok. 30 min. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, jeśli za gęste – dolej trochę mleka. Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem po całej patelni. Smaż z obu stron na złoto.

2. Ser rozdrobnij widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj żółtko, jogurt oraz cukier do smaku, dokładnie wymieszaj. Pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz i obierz ze skórki. Skórkę pokrój w cienkie paski, owoc podziel na kawałki. Do rondelka wsyp cukier, podgrzewaj na małym ogniu aż się skarmelizuje i osiągnie złoty kolor. Następnie wlej sok pomarańczowy, gotuj 2-3 min, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i osiągnie konsystencję syropu. Dodaj zimne masło oraz skórkę pomarańczową, wymieszaj i ponownie zagotuj.

3. Naleśniki posmaruj nadzieniem serowym, złóż w trójkąty. Polej przygotowanym sosem i udekoruj cząstkami pomarańczy.

Przygotowanie: 60 minut. Sztuka: 250  kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:na | naleśniki | śniadanie

Zobacz również

  • Deserowe naleśniki

    Składniki na 6 porcji: 1 jajko, 2 szklanki mąki, 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej, szczypta soli, olej do smażenia, owoce, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.