Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (11:00)

    Naleśniki po węgiersku, z mielonym mięsem

Podstawowe składniki: 18 dag mąki, 250 ml mleka, 2 jajka, sól. Dodatki i przyprawy: 40 dag mielonego mięsa, duża cebula, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki mielonej papryki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, pieprz, sól, 2 jajka i bułka tarta do panierki, 20 dag kwaśnej śmietany, olej do smażenia.

Przygotowanie 70 minut • Porcja ok. 700 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 4 porcje

Reklama

1. Przygotuj ciasto: jajka ubij ze szczyptą soli, dodaj mleko, mąkę i wy- mieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Na gorącej patelni posmarowanej olejem usmaż naleśniki.

2. Cebulę obierz, drobno posiekaj. W rondelku rozgrzej olej i przyrumień na nim cebulę, dodaj mielone mięso i podsmaż. Gdy mięso zbieleje, oprósz je solą, pieprzem i papryką, dodaj przecier, podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodaj 2 łyżki śmietany, wymieszaj i odstaw.

3. Naleśniki posmaruj mięsnym farszem. Dwa przeciwległe boki naleśnika zawiń do środka, następnie zroluj naleśniki i zepnij wykałaczkami.

4. Naleśniki obtocz w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 3 jajka,  po 1/2 szklanki mleka, wody i mąki, 20 dag fety, 2 cebule, 4 pomidory, po 1/2 pęczka natki pietruszki, koperku, szczypiorku, 150 ml bulionu, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.