Reklama
  • Poniedziałek, 4 kwietnia 2016 (08:00)

    Naleśniki pod gorgonzolą

Składniki na 4 porcje. Ciasto: 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej, 2 jajka, 2 szklanki mąki, sól, oliwa do smażenia. Pasta: 2 cebule, 2 puszki pomidorów krojonych, 40 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, mix włoskich ziół, pieprz. Sos: 200 ml mleka, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, 15 dag gorgonzoli, gałka muszkatołowa.

1. Mleko, wodę, jajko, mąkę, szczyptę soli i 1 łyżkę oliwy zmiksować. Usmażyć naleśniki na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Reklama

2. Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie z roztartym czosnkiem, dodać pomidory, koncentrat, odparować, wymieszać z ziołami, doprawić, zmiksować. Pieczarki umyć, pokroić, podsmażyć na oliwie na złoto.

3. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać mleko, rozdrobniony ser, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Naleśniki posmarować pastą, obsypać pieczarkami, zwinąć, ułożyć w naczyniu, polać sosem, zapiekać 15 min w temp. 200ºC.

Nasza rada

Przed podaniem posyp naleśniki świeżymi ziołami. Najlepiej pasują bazylia i oregano, ale sprawdzi się też posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie: ok. 65 minut.

Twoje Imperium
Więcej na temat:naleśniki | P.O.D.

Zobacz również

  • Składniki: 3 tortille, 30 dag mielonego mięsa, 2 pomidory, papryczka chili, kukurydza , 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanej kolendry, przecier pomidorowy, cebula, łyżka oleju , sól, pieprz, starty... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.