Reklama
  • Piątek, 29 lipca 2016 (13:01)

    Naleśniki z jabłkami

Składniki na 6 porcji: 2 jajka, sól, 1 szk. cukru, 1 szkl. mąki, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. gazowanej wody mineralnej, 1 łyżeczka proszku do piecz., 6 jabłek, cynamon,1 op. cukru waniliowego, olej

Reklama

1. Całe jajka roztrzep w misce ze szczyptą soli. Dodaj łyżkę cukru, wsyp szklankę przesianej mąki i wlej mleko oraz gazowaną wodę mineralną. Dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia.

2. Przygotowane składniki zmiksuj lub ubij na gładkie ciasto. Odstaw na około 30 minut, aby zgęstniało (w temperaturze pokojowej).

3. W tym czasie jabłka umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, obierz ze skórki. Przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Miąższ posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

4. Rozdrobnione jabłka przełóż do rondla lub garnka z grubym dnem, zasyp pozostałym cukrem i podlej kilkoma łyżkami wody. Dodaj laskę cynamonu i opakowanie cukru waniliowego. Duś owoce na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, w razie potrzeby podlewając wodą.

5. Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem. Partiami smaż rumiane naleśniki. Smaruj je musem jabłkowym (usuń cynamon) i składaj w trójkąty. Naleśniki dowolnie dekoruj.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 tortille, 30 dag mielonego mięsa, 2 pomidory, papryczka chili, kukurydza , 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanej kolendry, przecier pomidorowy, cebula, łyżka oleju , sól, pieprz, starty... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.