Reklama
  • Środa, 6 lipca 2016 (13:05)

    Naleśniki z jagodami

Składniki na 4-6 porcji: 2 szklanki mąki tortowej, 2 jajka, 1 szklanka wody mineralnej gazowanej, 1 szklanka mleka 3,2 proc., 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 40 dag mrożonych jagód, 1 szklanka cukru, cukier puder do dekoracji, szczypta soli, olej do smażenia.

Reklama

Przygotowanie: ok. 50 minut

1. Owoce rozmrozić i przełożyć do rondla, postawić na słabym ogniu. Kiedy woda odparuje, dosypać cukier, gotować dalej, aż do zgęstnienia. Owoce należy nieustannie mieszać, bo lubią się przypalać. Gotowy dżem odstawić do ostygnięcia.

2. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować z mlekiem, wodą, mąką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wymieszać z białkami. Z ciasta smażyć złociste naleśniki na rozgrzanym oleju.

3. Gotowe placki układać jeden na drugim, przekładając je przygotowanym wcześniej dżemem jagodowym. Dzieci lubią słodkie, więc można każdą warstwę posypać cukrem pudrem, a górę oprószyć obficiej. Jeśli puder się zbrylił, przesiać przez sitko.

Twoje Imperium
Więcej na temat:z | naleśniki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 30 dag mąki, 3 jajka, 1 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka oliwy, 50 dag mielonego mięsa, 16 plasterków szynki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 puszki krojonych pomidorów, 1 łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.