Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Naleśniki z kapustą

Składniki na 6 porcji: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 50 dag kapusty włoskiej lub pekińskiej, 1/2 pęczka natki, olej, czosnek, sól, pieprz.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Reklama

1 Mąkę zmiksuj z mlekiem oraz całymi jajkami. Dodaj szczyptę soli. Ciasto odstaw na około 30 minut, aby zgęstniało (powinno mieć konsystencję śmietany).

2 W tym czasie przygotuj nadzienie. Kapustę (włoską lub pekińską) oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj. Ułóż na sicie. Sparz wrzącą wodą. Osącz.

3 Obydwie cebule obierz, opłucz i osusz. Pokrój je w grubą kostkę. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Przesmaż na nim obrany i posiekany ząbek czosnku. Wrzuć cebulę. Chwilę smaż razem, mieszając.

4 Do przesmażonej cebuli z czosnkiem dodaj osączoną kapustę. Smaż, mieszając, jeszcze 3-5 minut. Gotowy farsz zdejmij z patelni.Wsyp połowę opłukanej i posiekanej natki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz, na koniec możesz dodać jeszcze jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

5 Patelnię do naleśników posmaruj cienką warstwą oleju. Partiami smaż jasnozłote naleśniki. Na każdym rozłóż część farszu. Naleśniki zwijaj w ruloniki lub składaj w trójkąty. Dekoruj pozostałą natką i od razu podawaj na stół lub umieść w naczyniu żaroodpornym i odgrzej.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety

Zobacz również

  • Ciasto: 2 jaja • 2 szklanki mleka • 3/4 szklanki gazowanej wody • 1/2 łyżeczki soli • 2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka naturalnego kakao Nadzienie: 30 dag sera białego • łyżka cukru pudru • 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.