Reklama
  • Czwartek, 8 grudnia 2016 (13:05)

    Naleśniki z mięsem

20 dag mąki pszennej, 1 jajko, 250 ml wody mineralnej (lekko gazowanej), 175 ml mleka, 1 pęczek włoszczyzny, 1 duża czerwona papryka, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 50 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów, sól, pieprz, suszone oregano.

Przygotuj ciasto: mąkę zmiksuj z jajkiem, wodą mineralną oraz mlekiem. Odstaw pod przykryciem na mniej więcej 30 minut, aby mąka spęczniała. Paprykę oczyść i drobno pokrój. Warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju oczyść, obierz, pokrój w kosteczkę.

Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej połowę oleju, włóż mięso i smaż je 12 minut. Po 7 minutach dołóż wszystkie pokrojone warzywa. Masę przypraw solą, pieprzem i oregano. Wymieszaj ją z koncentratem, smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj pomidory i duś 20 minut.

Reklama

Rozgrzej drugą patelnię. Z przygotowanego ciasta na pozostałym oleju usmaż 6 naleśników. Posmaruj je mięsną masą i złóż w trójkąty.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 2 szkl. mleka, 2 jajka, 25 dag białego sera, 2 szklanki cukru kryształu, 400 ml kremówki 36 proc., olej do smażenia, 2 szklanki mrożonych czerwonych owoców, sól, cytryna więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.