Reklama
  • Piątek, 23 września 2016 (08:06)

    Naleśniki z owocami i dżemem

Składniki: 2 jajka, 1/2 l mleka, szczypta soli, 20 dag mąki pszennej, kilka łyżek oleju do smażenia, 3 duże gruszki lub jabłka, 5 łyżek cukru, kilka łyżek dżemu pomarańczowego lub marmolady

1. Jajka zmiksuj razem z mlekiem, szczyptą soli oraz mąką. Powstałe ciasto odstaw na kilkanaście minut, aby zgęstniało. Na patelni kolejno rozgrzewaj odrobinę oleju i partiami smaż bardzo cienkie chrupiące naleśniki.

2. Owoce obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Wrzuć na patelnię, posyp cukrem i smaż razem kilka minut, aż zmiękną, a cukier zacznie się karmelizować. Przygotowane naleśniki posmaruj dżemem lub marmoladą, obłóż owocami w cukrze i dowolnie zwiń.

Reklama

4 porcje , czas ok. 35 min; porcja – 360 kcal, cena 1,90 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 2 szkl. mleka, 2 jajka, 25 dag białego sera, 2 szklanki cukru kryształu, 400 ml kremówki 36 proc., olej do smażenia, 2 szklanki mrożonych czerwonych owoców, sól, cytryna więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.