Reklama
  • Czwartek, 2 marca (11:05)

    Naleśniki z pieca ze szpinakiem

Składniki na 6 porcji: 10 dag mąki, 200 ml mleka, 5 łyżek wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 cebula dymka, 25 dag liści szpinaku, 1 łyżka masła, 150 ml śmietany 18 proc., 15 dag tartego sera, 6 plasterków szynki gotowanej, sól.

1. Mąkę, mleko, wodę, jajka, szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto. Usmażyć cienkie naleśniki.

Reklama

2. Warzywa umyć. Dymkę pokroić w pierścionki, zeszklić na patelni na połowie masła. Dodać szpinak, dusić, aż zmięknie. Dodać śmietanę i 5 dag sera.

3. Na każdy naleśnik kłaść plaster szynki i masę szpinakową. Zawijać jak krokiety. Umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym resztą masła. Posypać resztą sera. Zapiekać 20 min w temp. 200°C.

Nasza rada

Możesz dodać do farszu pokrojoną w kostkę pieczoną pierś kurczaka. Bardzo pasuje też ser feta – taki farsz dopraw oregano.

Przygotowanie: ok. 60 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 1 jajko,2 szklanki mleka, 2 szklanki mąki, 1/4 szklanki gazowanej wody mineralnej, po 20 dag szynki i żółtego sera, szczypta proszku do pieczenia, olej, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.