Reklama
  • Poniedziałek, 7 września 2015 (08:00)

    Naleśniki z pieczarkami

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki mąki, po 1 szklance mleka i wody gazowanej, 2 jajka, 1/2 szklanki oleju, 40 dag pieczarek, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Z mąki, mleka, wody, jajek, soli i łyżki oleju przyrządzić ciasto naleśnikowe. Odstawić do lodówki na pół godziny, po czym usmażyć naleśniki.

2. Pieczarki oczyścić, posiekać. Cebulę obrać, pokroić w krążki, zeszklić ją na łyżce oleju, odłożyć ok. 1/4, do reszty dodać grzyby, podsmażyć, dusić ok. 10 minut.

Reklama

Doprawić, wlać śmietanę i dusić, aż płyn odparuje. Nadziewać grzybami naleśniki, zapiec w wysmarowanej olejem formie ok. 10 minut w temp. 200ºC, podawać polane duszoną cebulą.

Nasza rada

Do sosu pieczarkowego można dodać posiekaną drobno szynkę, parówki, skwarki z boczku lub kostki żółtego sera.

Przygotowanie: ok. 50 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, 1 szklanka mleka, 10 dag mąki, 1/2 pęczka pietruszki, 4 gałązki tymianku, 1/2 pęczka koperku, proszek do pieczenia, sól, 1 ogórek, 2 łyżki musztardy (delikatesowej), 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.