Reklama
  • Środa, 16 listopada 2016 (08:05)

    Naleśniki z prawdziwkami

Skład na 4 porcje: ● 300 g prawdziwków ● 100 g mąki ● 2 jaja ● 125 ml mleka ● cebula ● ząbek czosnku ● 200 g orzechów włoskich ● olej ● 150 g serka śmietankowego ● sól i pieprz do smaku.

1. Mieszamy mąkę, jaja, mleko i szczyptę soli, aby powstało w miarę gęste ciasto. Odstawiamy na 15 minut.

2. Prawdziwki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę i czosnek siekamy. Orzechy podprażamy na patelni, a następnie dość grubo siekamy.

Reklama

3. Na patelni rozgrzewamy olej i, mieszając, podsmażamy grzyby ok. 10 minut. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, orzechy, doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy 10 minut. Podlewamy lekko wodą i gotujemy, aż grzyby będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. Wtedy dodajemy serek śmietankowy i mieszamy, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą.

4. Na patelni smażymy 4 niezbyt cienkie naleśniki. Na każdy przekładamy grzybowy farsz, zwijamy i od razu podajemy z różnymi surówkami.

Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji ok. 7,20 zł

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 10 dag mąki, 200 ml mleka, 5 łyżek wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 cebula dymka, 25 dag liści szpinaku, 1 łyżka masła, 150 ml śmietany 18 proc., 15 dag tartego sera, 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.