Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (11:00)

    Naleśniki z serem i ziemniakami, po ukraińsku

Podstawowe składniki: 35 dag mąki tortowej, 3 jajka, 350 ml mleka, 200 ml wody gazowanej, sól. Dodatki i przyprawy: 25 dag miękkiego twarogu, 25 dag ugotowanych tłuczonych ziemniaków, duża cebula, 3 ząbki czosnku, 5 dag bryndzy lub sera z niebieską pleśnią, sól, pieprz, czerwona papryka (niekoniecznie), na panierkę – 15 dag mąki tortowej, 300 ml mleka, jajko, sól, 15 dag płatków kukurydzianych, olej do smażenia.

Przygotowanie ok. 70 minut • Porcja 680 kcal • Koszt porcji ok. 5,50 zł • Przepis na 4 porcje

Reklama

1. Mąkę przesiej, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Rozmieszaj gładkie ciasto i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni usmaż cienkie naleśniki.

2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Pod koniec dodaj posiekane ząbki czosnku i króciutko razem podsmaż.Połącz twaróg z ziemniakami, bryndzą lub serem pleśniowym, cebulą z czosnkiem i ewentualnie z papryką. Dodaj sól i pieprz.

3. Posmaruj naleśniki serowym farszem i zwiń je w roladki.

4. Zrób ciasto na panierkę: wymieszaj na gładko mąkę z mlekiem, jajkiem i solą. Zanurzaj naleśniki w cieście, a gdy przestanie kapać, obtaczaj je w roztłuczonych płatkach kukurydzianych.

5. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju do przyrumienienia.

Zdjęcie

/Arch.Wawa
/Arch.Wawa

Zdjęcie

/Arch.Wawa
/Arch.Wawa

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 8 gotowych tortilli, 2 czerwone cebule, 2 dojrzałe awokado, 1 papryczka chili l 20 dag tartego sera żółtego, np. goudy, 8 łyżek śmietany 18 proc., sok z połowy cytryny, kilka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.