Reklama
  • Środa, 9 listopada 2016 (15:00)

    Naleśniki ze szpinakiem

Składniki na 4-6 porcji: 2 szklanki mąki tortowej, 400 ml wody mineralnej gazowanej, 200 ml mleka 2 proc., 2 jajka, sól, olej, 1 kg mrożonego szpinaku, 30 dag tartego żółtego sera, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., 4 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 1 puszka krojonych pomidorów, 2 łyżki przecieru z pomidorów, cukier, oregano.

Reklama

1. Mąkę, wodę, mleko i jajka zmiksować, posolić. Smażyć naleśniki na oleju.

2. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 1 łyżce oleju, podzielić na dwie części. Jedną przesmażyć z posiekanym czosnkiem i umytym szpinakiem, poddusić, doprawić śmietaną, solą, pieprzem.

Drugą – z pomidorami, przecierem, szczyptą cukru, solą, pieprzem, oregano, zmiksować. Naleśniki przekładać szpinakiem i sosem, posypać serem. Zapiekać 15 min w temp. 180ºC.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 10 dag mąki, 200 ml mleka, 5 łyżek wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 cebula dymka, 25 dag liści szpinaku, 1 łyżka masła, 150 ml śmietany 18 proc., 15 dag tartego sera, 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.