Reklama
  • Poniedziałek, 23 stycznia (11:00)

    Naleśniki ze szpinakiem

Składniki dla 4 osób: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mleka • 1/2 szklanki wody • 2 jaja • 30 dag mąki, 1 łyżeczka cukru • tłuszcz • sól • pieprz. Farsz: 2 pęczki szpinaku lub paczka mrożonego • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • sól • pieprz.

Reklama

1. Mleko połączyć z wodą i dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu wylewać porcję ciasta, smażyć.

2. Przeciśnięty przez praskę czosnek chwilę podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak. Poddusić i doprawić. Każdy naleśnik posmarować farszem, złożyć na pół i znów na pół.

3. Naczynie żaroodporne wyłożyć natłuszczonym masłem papierem i ciasno ułożyć naleśniki jeden obok drugiego. Przykryć i piec 15 minut.

CZAS: około 40 minut

Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „113 dań siostry Anastazji”

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Naleśniki z kremem orzechowym

    Składniki: 50 g masła, 500 g mleka, 200 g wody, 250 g mąki, 4 jajka, szczypta soli, cukier waniliowy, łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, tabliczka czekolady. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.