Reklama
  • Poniedziałek, 8 lipca 2013 (13:28)

    Naleśniki ze szpinakiem

Ciasto: 600 ml mleka, żółtko, jajko, 30 dag mąki, 3 dag szpinaku, natka pietruszki, sól, pieprz, olej. Farsz: 40 dag mięsistych pomidorów, 2 ząbki czosnku, ok. 25 dag serka sałatko wego typu feta.

1. Mleko wlej do wysokiego naczynia. Wbij jajko, wsyp mąkę, dodaj żółtko, szczyptę soli i zmiksuj. Natkę oraz szpinak opłucz, osącz, drobniutko posiekaj. Dodaj do ciasta, wymieszaj je i odstaw naczynie na 20-30 minut, aby ciasto dojrzało.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej olej. Chochelką wlewaj małe porcje ciasta i usmaż cieniutkie naleśniki. Smaż je na wolnym ogniu, tylko z jednej strony – wówczas zachowają zielony kolor.

3. Pomidory natnij na krzyż od góry i od dołu, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na małe kawałki. Dodaj posiekany czosnek oraz pokrojony ser. Wymieszaj, przypraw solą oraz pieprzem.

4. Przygotowanym farszem napełnij gorące naleśniki i od razu podawaj. Smaczne, kolorowe ciasto ze szpinakiem i natką pietruszki możesz wykorzystać także do naleśników z jakimś innym, wytrawnym farszem.

Doskonale nadaje się do nadzienia z mięsa, warzyw, soczewicy, sera i ziemniaków (jak do pierożków ruskich). Możesz dodatkowo ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, posypać niewielką ilością startego żółtego sera i zapiec w piekarniku.

Podawaj z sezonową sałatką, np. z pomidorów.

Porcje 10. Przygotowanie 60 min. Cena: 0,90 zł. Kalorie 350 kcal.

Bella Relaks

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, olej, 2 jajka, 2 szklanki mleka, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag truskawek, syrop owocowy, listki mięty lub melisy więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.