Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (11:00)

    Naleśniki ziołowe z łososiem, po skandynawsku

Podstawowe składniki: 10 dag mąki, 3 jajka, 1/4 l mleka, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 1/2 pęczka natki, 4 gałązki tymianku. Dodatki i przyprawy: 1/2 pęczka koperku, 1/2 świeżego ogórka, 8 niewielkich plasterków wędzonego łososia, 15 dag musztardy, 10 dag miodu, olej do smażenia.

Reklama

Przygotowanie 55 minut • Porcja 400 kcal • Koszt porcji ok. 6 zł • Przepis na 4 porcje

1. Natkę i tymianek umyj, osusz, posiekaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij z solą. Wymieszaj mąkę z mlekiem, dodaj masę jajeczną. Dołóż posiekane zioła i zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 10 minut.

2. Koperek umyj, osusz. Jedną gałązkę zostaw do przybrania, resztę posiekaj. Ogórek ze skórką pokrój w plasterki. Wymieszaj musztardę, miód i koperek.

3. Patelnię o średnicy 20 cm nasmaruj olejem i rozgrzej. Usmaż osiem naleśników – smaż po 2 minuty z każdej strony.

4. Naleśniki podawaj zwinięte. Na każdą porcję wyłóż wędzonego łososia, kilka plasterków ogórka, polej miodowo-koperkowym sosem, udekoruj odłożonym koperkiem.

5. W zależności od upodobań do sosu możesz użyć musztardy ostrej lub łagodnej.

Zdjęcie

/Arch.Wawa
/Arch.Wawa

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Zdjęcie

/Arch.Wawa
/Arch.Wawa

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • ciasto na naleśniki • 200 g orzechów włoskich • 75 g rodzynek • 50 g skórki z pomarańczy • 100 ml kremówki • 1/4 łyżeczki cynamonu • po łyżce rumu i cukru pudru • 150 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.