Reklama
  • Środa, 19 kwietnia 2017 (11:00)

    Naleśnikowa wieża po bolońsku

Składniki na 6 porcji: 30 dag mąki, 3 jajka, 1 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka oliwy, 50 dag mielonego mięsa, 16 plasterków szynki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 puszki krojonych pomidorów, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 5 łyżek wody, olej do smażenia, sól, pieprz, cukier, natka pietruszki do dekoracji

Reklama

1. ajka, mąkę, mleko, szczyptę soli wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.

2. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mielone mięso, smażyć ok. 5 minut, mieszając. Dodać koncentrat, pomidory z puszki i wodę, doprowadzić do wrzenia, po czym dusić na małym ogniu 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

3. Na dużej patelni rozgrzać olej, z ciasta usmażyć 4 naleśniki, trzymać je w cieple.

4. Zbudować wieżę, przekładając gorące naleśniki farszem i plasterkami szynki. Na wierzchu ułożyć „kwiat” z szynki i farszu. Udekorować natką pietruszki.

Nasza rada

Danie najlepiej smakuje bardzo gorące. Gdyby ostygło, można je wstawić na 10 minut do gorącego piekarnika i zaraz podawać.

Przygotowanie: ok. 60 minut.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Ciasto: 2 jaja • 2 szklanki mleka • 3/4 szklanki gazowanej wody • 1/2 łyżeczki soli • 2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka naturalnego kakao Nadzienie: 30 dag sera białego • łyżka cukru pudru • 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.