Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:10)

    Naleśnikowe miseczki

Składniki: 300 ml mleka, 1 jajko, sól, 15 dag mąki, 4 dag masła, olej, cukier, 25 dag sera typu feta, 15 dag żółtego sera, natka , 25 dag boczku, 2 ząbki czosnku, 4 pomidory, 1 chili, świeże zioła do dekoracji

8 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 400 kcal, cena 2,30 zł.

Reklama

1. Mleko rozmieszaj z jajkiem, szczyptą soli i cukru oraz mąką. Dodaj 2 dag rozpuszczonego masła. Odstaw na 20 minut. Patelnię posmaruj olejem. Partiami usmaż osiem cienkich naleśników. Przygotuj osiem żaroodpornych miseczek, posmaruj je pozostałym masłem. Do każdej miseczki włóż po jednym naleśniku tak, by jego brzegi wystawały. Zapiekaj w 180 st. 10-15 min.

2. Ser feta rozdrobnij. Żółty ser zetrzyj na tarce. Połowę wymieszaj z fetą i 4 łyżkami posiekanej natki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć pokrojony w paski boczek, wysmaż na chrupiąco. Dodaj przeciśnięty czosnek, pokrojone pomidory i posiekane chili. Smaż 5 min.

3. Zawartość patelni połącz z serami, dopraw solą. Nałóż do koszyczków. Posyp resztą startego sera. Zapiekaj ok. 5 min. Dekoruj ziołami.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 szklanka mąki, 2 jajka, sól, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, 25 dag pieczarek, 1 cebula, 15 dag szynki, 20 dag żółtego sera, olej, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.