Reklama
  • Środa, 22 czerwca 2016 (15:05)

    Naleśnikowe roladki

Składniki: 3 jajka, 300 ml mleka, 20 dag mąki pszennej, 20 dag młodego szpinaku, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 16 plasterków wędzonego boczku, olej do smażenia naleśników, sól, pieprz

Reklama

Jajka wbij do wysokiego naczynia. Dolej mleko i wsyp mąkę. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na ok. 20 minut, by mąka spęczniała. W tym czasie przebierz szpinak, listki umyj, dobrze osusz, porwij na drobne kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć szpinak, smaż go ok. 3 minut.

Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Szpinak przestudź, wymieszaj z ciastem naleśnikowym. Małą patelnię smaruj olejem. Wlewaj porcje ciasta i smaż 16 małych naleśników (w sumie zajmie to ok. 15 minut). Zwiń je w rulony. Każdy owiń plasterkiem boczku. Jeśli lubisz, naleśniki możesz posmarować farszem z fety utartej z czosnkiem i jogurtem.

Naj
Więcej na temat:jaja | szpinak | szpinak | roladki | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 2 szkl. mleka, 2 jajka, 25 dag białego sera, 2 szklanki cukru kryształu, 400 ml kremówki 36 proc., olej do smażenia, 2 szklanki mrożonych czerwonych owoców, sól, cytryna więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.