Reklama
  • Środa, 25 maja 2016 (08:00)

    Naleśnikowe rulony z kaszą

Składniki na 4-5 porcji, ciasto: 20 dag mąki pszennej, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. wody gazowanej, 2 jajka, 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego, szczypta kurkumy, sól, olej; farsz: 30 dag mięsa grubo mielonego,15 dag pieczarek, 2 liście kapusty pekińskiej, 3-4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej, 1 łyżeczka sosu sojowego, po szczypcie imbiru mielonego i gałki muszkatołowej; dekoracja: parę łyżek gęstej śmietany qnatka pietruszki lub selera

Reklama

1. Mąkę przesiej z kurkumą i 1/3 łyżeczki soli. Masło rozpuść, odstaw do ostudzenia. Mleko zmiksuj z wodą i jajkami. Ciągle miksując, wsypuj partiami mąkę. Na koniec dodaj przestudzone masło. Naleśniki usmaż na dobrze rozgrzanej patelni.

2. Mięso usmaż na oleju. Dodaj posiekaną kapustę i kaszę. Dopraw przyprawami i sosem sojowym. Osobno, na suchej patelni podsmaż pokrojone pieczarki. Dodaj 1 łyżeczkę oleju, posól. Wymieszaj z mięsem, jeszcze chwilę podsmaż.

3. Na każdy naleśnik nałóż mięso. Zwiń w ruloniki i podgrzej. Podawaj prosto z patelni, z kleksem ze śmietany, posypane natką pietruszki lub selera. Śmietanę możesz wymieszać z 1 łyżeczką ostrej musztardy lub paroma kroplami octu balsamicznego.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 3 tortille, 30 dag mielonego mięsa, 2 pomidory, papryczka chili, kukurydza , 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanej kolendry, przecier pomidorowy, cebula, łyżka oleju , sól, pieprz, starty... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.