Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:06)

    Naleśnikowe wrapy

Składniki: 1 szkl. mąki, 1/2 szkl. wody gazowanej, sól, 1 i 1/2 szkl. mleka, pieprz, słodka papryka, 1 jajko, olej, 15 dag mieszanki sałat, 5 łyżek majonezu, zielone oliwki, pomidorki koktajlowe

6 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 130 kcal, cena 1,40 zł.

Reklama

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj wodę mineralną, mleko, całe jajko oraz po szczypcie soli i mielonej słodkiej papryki. Podane składniki zmiksuj na gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw na kilkanaście minut.

2. Gdy ciasto zgęstnieje, partiami smaż na rozgrzanym oleju jasnozłote naleśniki. Zdejmuj je z patelni i odkładaj do ostudzenia.

3. Mieszane sałaty (najlepiej z czerwonym radicchio, aby farsz był kolorowy) opłucz starannie pod bieżącą wodą, a potem osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na kawałki.

4. Osącz z zalewy kilka łyżek zielonych oliwek bez pestek. Pokrój je w cienkie plasterki. Umyj starannie garść pomidorków koktajlowych. Osusz je, a potem pokrój na połówki. Możesz też wykorzystać 1-2 większe pomidory i po umyciu oraz osuszeniu pokroić je w kostkę.

5. Naleśniki połóż na desce lub tacy. Każdy placek posmaruj cienką warstwą majonezu. Kolejno obsypuj naleśniki mieszanką sałat, plasterkami oliwek oraz pomidorami. Na koniec farsz oprósz delikatnie solą oraz pieprzem.

6. Naleśniki zwijaj w ruloniki. Każdy zwinięty placek przekrój ukośnie na pół. Ustawiaj pionowo, np. w miseczce.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Ciasto: 2 jaja • 2 szklanki mleka • 3/4 szklanki gazowanej wody • 1/2 łyżeczki soli • 2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka naturalnego kakao Nadzienie: 30 dag sera białego • łyżka cukru pudru • 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.