Reklama
  • Piątek, 1 kwietnia 2016 (15:05)

    Omlet grecki z oliwkami i cebulką

8 jajek • czerwona cebula • garść czarnych oliwek • zielona papryka • 2 pomidory • natka pietruszki • 15 dag sera feta • olej do smażenia • gałka muszkatołowa • sól • pieprz.

Reklama

1 W misce roztrzep jajka, przypraw je solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Cebulę obierz, podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, sparzonego, obranego pomidora i oliwki.

2 Podsmażone warzywa zalej jajkami. Dodaj pokruszony w palcach ser i smaż na niewielkim ogniu. Pierwsze zetną się brzegi, przesuwaj je drewniana łyżką do środka patelni, a półpłynną masę ze środka przelewaj na brzegi. Postępuj tak do momentu, aż cała masa się zetnie.

Możesz przewrócić omlet na drugą stronę lub przykryć pokrywką. Smaż jeszcze 3 minuty. Gotowy omlet podziel na cztery części. Posyp obficie natką pietruszki. Podawaj z keczupem.

CZAS: około pół godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ● szklanka mleka ● jajko ● 4 łyżki mąki pszennej ● sól ● olej ● 8 łyżek serka waniliowego ● 4 małe banany ● tabliczka deserowej czekolady ● listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.