Reklama
  • Wtorek, 5 lipca 2016 (13:05)

    Omlet z cebulką, boczkiem i oliwkami

Składniki dla 2 osób: 4 jajka • 2 łyżki mąki • 3 łyżki mleka • 1 łyżeczka oliwy z oliwek • 10 dag boczku • pół pęczka koperku • cebula • oliwki czarne i zielone • liście sałaty • szczypta kurkumy • 3 łyżki oleju • sól • pieprz.

1 Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij. Boczek pokrój w kostkę, dorzuć do smażonej cebuli, usmaż całość, mieszając.

2 Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Mleko z mąką wymieszaj, by nie było grudek. Dodaj żółtka i kurkumę, rozetrzyj. Połącz z pianą białek, włóż boczek z cebulą i posiekany koperek, przemieszaj.

Reklama

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wylej masę, smaż aż się zetnie. Przewróć, smaż jeszcze chwile. Omlet układaj na liściach sałaty, dekoruj oliwkami i koperkiem. Do masy możesz też dodać gotowanego ziemniaka.

CZAS: około 40 minut

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Naleśniki z kremem orzechowym

    Składniki: 50 g masła, 500 g mleka, 200 g wody, 250 g mąki, 4 jajka, szczypta soli, cukier waniliowy, łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, tabliczka czekolady. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.