Reklama
  • Wtorek, 5 lipca 2016 (13:05)

    Omlet z kiełbasą, groszkiem i szparagami

Składniki dla 2 osób: Pół szklanki mleka • 5 jajek • 2 łyżki mąki pszennej • 15 dag wędzonego boczku • pół pęczka zielonych szparagów • pół puszki zielonego groszku • łyżka masła klarowanego • szczypta gałki muszkatołowej • szczypta czerwonej papryki • 2 łyżeczki masła • sól • pieprz.

1 Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końcówki. Na maśle klarowanym podsmaż boczek. Dodaj szparagi, sól i pieprz, smaż 5 minut. Wsyp groszek, smaż minutę. Całość przełóż do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Reklama

2 Żółtka ubij z mlekiem, dodawaj mąkę, gałkę muszkatołową i słodką paprykę. Masę wymieszaj z boczkiem i warzywami. Białka ubij z odrobiną soli, dodawaj po łyżce do przygotowanej masy, delikatnie mieszaj.

Formy wysmaruj masłem, ostrożnie przekładaj ciasto. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.

CZAS: około 45 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:omlet | szparagi | as` | As | z | groszek

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 10 dag mąki, 200 ml mleka, 5 łyżek wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 cebula dymka, 25 dag liści szpinaku, 1 łyżka masła, 150 ml śmietany 18 proc., 15 dag tartego sera, 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.