Reklama
  • Czwartek, 22 września 2016 (13:10)

    Omlet ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje: 4 jaja • 2 łyżki wody • garść liści szpinaku • tłuszcz do natłuszczenia patelni • sól, pieprz.

Reklama

1. Jaja i wodę roztrzepać, dodać łyżkę listków szpinaku i doprawić do smaku. Na rozgrzany tłuszcz wylewać chochelką masę jajeczną na całą patelnię. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wierzch omletu powinien być lekko ścięty i mieć galaretowatą konsystencję. Gorące omlety wykładać bezpośrednio na talerz lub ogrzane półmiski.

2. Pozostały szpinak oczyścić, pokroić i przelać wrzątkiem. Podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili dodać szpinak. Podsmażyć do miękkości i pod koniec doprawić do smaku.

3. Farsz szpinakowy nakładać na jedną połowę omleta i przykryć drugą połową. Podawać gorące.

CZAS: około 20 minut

Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „Wiosenne przepisy siostry Anastazji”

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Naleśniki z kremem orzechowym

    Składniki: 50 g masła, 500 g mleka, 200 g wody, 250 g mąki, 4 jajka, szczypta soli, cukier waniliowy, łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, tabliczka czekolady. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.