Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Pieczarkowe naleśniki

Składniki: 1 szklanka mąki, 2 jajka, sól, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, 25 dag pieczarek, 1 cebula, 15 dag szynki, 20 dag żółtego sera, olej, pieprz

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i szczyptę soli. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Dodaj 3 łyżeczki oleju (lub roztopionego masła), starannie wymieszaj. Odstaw ciasto na około 30 min, aby zgęstniało.

2. Pieczarki oczyść, opłucz i osusz, pokrój w plasterki. Poszatkuj drobno obraną cebulę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zrumień. Dodaj pieczarki. Smaż, mieszając, około 5 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.

Reklama

3. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Przewróć na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie ładnie zrumieniony i ścięty. Dosmaż, zdejmij z patelni.

4. Na każdym naleśniku ułóż po plasterku szynki (wieprzowej lub drobiowej) oraz żółtego sera (resztę sera zetrzyj na tarce o dużych oczkach). Nałóż przygotowany farsz, zwiń ruloniki. Naleśniki z farszem ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera. Zapiekaj 5-8 minut.

8 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 310 kcal, cena 1,80 zł.

Dodatek mineralnej wody gazowanej sprawia, że naleśniki są bardziej puszyste. Podobny efekt osiągniesz, wlewając do ciasta piwo. Nie dodawaj go jednak do naleśników na słodko.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 10 dag mąki, 200 ml mleka, 5 łyżek wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 cebula dymka, 25 dag liści szpinaku, 1 łyżka masła, 150 ml śmietany 18 proc., 15 dag tartego sera, 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.