Reklama
  • Poniedziałek, 23 maja 2016 (08:00)

    Potrawka w naleśnikach z miętą

Składniki na 4 porcje: 30 dag mąki, 3 jajka, 400 ml mleka, 1/2 małego pęczka mięty, 2 cukinie, 3 czerwone papryki, 4 łyżki oleju, 25 dag mieszanego mielonego mięsa, 3 gałązki natki pietruszki, pieprz, sól

Reklama

1. Mąkę wymieszaj w wysokim naczyniu z 1/4 łyżeczki soli. Wbij jajka, dolej mleko. Całość wymieszaj mikserem, tak by nie było grudek. Miętę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, drobno je posiekaj. Wrzuć do naczynia z ciastem, całość dobrze wymieszaj. Przygotowane ciasto naleśnikowe odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut.

2. W tym czasie cukinie umyj, oczyść, odetnij końce, resztę pokrój w półplasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki umyj, osusz i pokrój w paseczki.

3. Mocno rozgrzej dużą patelnię. Cienko posmaruj ją olejem. Wylej 1/8 ciasta. Rozprowadź je po całej patelni. Usmaż cienki naleśnik. Tak samo przygotuj kolejne 7 placków. Pozostały olej rozgrzej. Wrzuć mięso, smaż je 3 minuty, stale mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa. Smaż kolejne 3 minuty.

Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki. Trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj i dodaj do mięsa. Potrawkę ponownie przypraw do smaku. Rozłóż na miętowych naleśnikach. Zwiń w rożki. Danie udekoruj pozostałą natką i od razu podawaj.

Przygotowanie ok. 50 minut. 1 porcja ok. 680 kcal.

Orzeźwiające placki znakomicie pasują do usmażonego mielonego mięsa. Smaku dodają mu także delikatne i chrupiące warzywa.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ● szklanka mleka ● jajko ● 4 łyżki mąki pszennej ● sól ● olej ● 8 łyżek serka waniliowego ● 4 małe banany ● tabliczka deserowej czekolady ● listki mięty więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.