Reklama
  • Sobota, 2 czerwca 2012 (03:23)

    Proste naleśniki z kozim serem

Składniki: Nadzienie: 20 dag sera koziego, 50 dag szpinaku (plus ewentualnie 6 dag orzechów laskowych lub pini), 2 łyżki śmietany, olej; Sos: 4 pomidory, cebula, czosnek.

Zdjęcie

Naleśniki /- /© Panthermedia
Naleśniki
/- /© Panthermedia
Zrób ciasto naleśnikowe z 1,5 szklanki mąki, 3 jajek, wody (w takiej ilości, by konsystencja ciasta przypominała płynną, ale niezbyt rzadką śmietanę).

Rozgrzej mocno patelnię i natłuść ją. Na patelnię wylewaj po porcji ciasta i usmaż 10-12 naleśników. Gotowe naleśniki ułóż piętrowo na talerzu i nakryj, by nie wysychały.

Reklama

Przygotuj sos: posiekaną cebulę i roztarty ząbek czosnku przysmaż na łyżce oleju. Dodaj pokrojone pomidory, podsmaż. Dopraw do smaku (możesz dodać także 1/2 szklanki soku pomidorowego). Na ostrym ogniu gotuj przez ok. 5 minut.

Zrób nadzienie do naleśników: na łyżce oleju podsmaż roztarty ząbek czosnku, dodaj szpinak. Smaż przez około minutę. Dołóż pokrojony w kostkę ser kozi, śmietanę i ew. uprażone orzechy. Dopraw solą, pieprzem.

Przygotowany farsz równomiernie rozłóż na naleśnikach. Pozawijaj je w rulony, a następnie lekko podgrzej, polej gorącym sosem pomidorowym i od razu podawaj.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Ciasto: 2 jaja • 2 szklanki mleka • 3/4 szklanki gazowanej wody • 1/2 łyżeczki soli • 2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka naturalnego kakao Nadzienie: 30 dag sera białego • łyżka cukru pudru • 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.