Reklama
  • Czwartek, 30 czerwca 2016 (11:05)

    Roladki naleśnikowe z szynką i serkiem

Skład na 4 porcje: ● po 100 ml tłustego mleka oraz wody mineralnej ● 100 g mąki ● 4 jajka ● 60 g rukoli ● 30 g suszonych pomidorów w oliwie ● olej ● 200 g serka śmietankowego ● 150 g szynki gotowanej w cienkich plastrach ● sól i pieprz

Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 3,50 zł.

1. Do miski wlewamy mleko, wodę mineralną, wybijamy jajka, roztrzepujemy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Partiami dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, aby powstało gładkie ciasto. Doprawiamy pieprzem i solą. Kwadratową lub prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy cienką warstwą oleju. Wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy po blasze. Pieczemy 15–20 minut w 200ºC.

Reklama

2. Rukolę krótko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Pomidory odcedzamy z oleju, kroimy w kostkę i mieszamy z serkiem śmietankowym. Przyprawiamy pieprzem.

3. Upieczone i ostudzone ciasto naleśnikowe smarujemy równomiernie serkiem, następnie układamy plasterki szynki i posypujemy listkami rukoli. W miarę ścisło zwijamy ciasto od dłuższego boku.

4. Roladę kroimy w niezbyt grube plasterki, które przed podaniem możemy posypać pieprzem.

Wartość odżywcza porcji 320 kcal Białko 27 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 23 g

Więcej na temat:roladki | warto | szynki | sól i pieprz

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 10 dag mąki, 200 ml mleka, 5 łyżek wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 cebula dymka, 25 dag liści szpinaku, 1 łyżka masła, 150 ml śmietany 18 proc., 15 dag tartego sera, 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.