Reklama
  • Czwartek, 16 maja 2013 (09:15)

    Rumiane ruskie naleśniki

Według mnie są lepsze od ruskich pierogów. I mają tę zaletę, że nie trzeba ich lepić.

Reklama

Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 jajka, szczypta soli, szklanka mleka lub wody mineralnej, łyżka oleju. Farsz: 25 dag białego sera, 80 dag ugotowanych ziemniaków, sól, pieprz, cebula, olej

Przygotowanie: Ciasto: mąkę dokładnie wymieszaj lub zmiksuj z jajkami, szczyptą soli, olejem oraz mlekiem lub wodą mineralną. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Patelnię (bez tłuszczu) rozgrzej, smaż naleśniki do momentu, gdy się leciutko zrumienią.

Farsz: cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Ziemniaki przepuść przez praskę razem z białym serem. Dodaj cebulę, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję farszu, zwiń, formując dość ścisłe rulony. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj z ulubionymi surówkami.

Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 2 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:ciasto | farsz | naleśniki

Zobacz również

  • Ciasto: 40 dag mąki, 3 łyżki kakao, łyżka cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 3 szkl. wody gazowanej, 2 jajka, 3 łyżki oleju. Nadzienie: 50 dag serka śmietankowego, cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.