Reklama
  • Środa, 14 grudnia 2016 (13:00)

    Sajgonki

Składniki na 15 sztuk: 15 arkuszy papieru pszennego (mrożonego) lub ryżowego, 20 dag piersi z indyka, 2 małe cebule, 1 ząbek czosnku, 1 średnia marchewka, mały kawałek selera (ok. 10 dag), 2-3 gałązki grubego szczypioru, 5 dag pędów bambusa, 5 dag kiełków fasoli, 2 łyżki sosu chili słodko-pikantnego, olej do smażenia, 1 żółtko, sól.

Przygotowanie:

1. Mięso pokrój w małą kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Marchewkę oraz seler umyj, osusz i pokrój w słupki tzw. julienne. Cebule, czosnek oraz umyty i osuszony szczypior drobno posiekaj.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Gdy będzie już bardzo gorący, wrzuć mięso, mieszając smaż 5-7 min. Przełóż do miski. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju, zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, marchewkę oraz seler. Mieszając smaż 3-5 min. Warzywa przełóż do mięsa, dodaj pędy bambusa, kiełki fasoli, szczypior i sos chili, wymieszaj. Dopraw do smaku solą.

3. Papier pszenny rozmroź. Na środku każdego placka rozłóż farsz, brzegi posmaruj rozmąconym żółtkiem. Nałóż na siebie prawy i lewy bok placka i zwiń w rulonik. Jeśli używasz papieru ryżowego, do głębokiego talerza wlej ciepłą wodę i zanurz w niej na kilka sekund pojedyncze krążki papieru, by zmiękły. Na każdym rozłóż farsz i zwiń.

Odstaw na 10-15 min, by papier nieco obsechł. Smaż na mocno rozgrzanym, głębokim oleju.

Przygotowanie: 40 minut. Sztuka: 120 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 2 szkl. mleka, 2 jajka, 25 dag białego sera, 2 szklanki cukru kryształu, 400 ml kremówki 36 proc., olej do smażenia, 2 szklanki mrożonych czerwonych owoców, sól, cytryna więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.